Waarom ondertitelen een goed idee is

Het is belangrijk dat je video vindbaar is voor jouw doelgroep. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen voor een betere vindbaarheid in YouTube en Google. Een goede titel en relevante tags zijn bijvoorbeeld key. Maar er is nog iets, een belangrijk en vaak vergeten onderdeel – ondertiteling.

Leesbaar voor google

Er worden ongeveer 300.000 video’s per dag geupload op YouTube. Jouw video is dus een speld in een hooiberg. Hoewel Google sprongen heeft gemaakt op het gebied van spraakherkenning laat de kwaliteit nog te wensen over. Dit betekent dat je Google een handje moet helpen om te begrijpen wat er in jouw video gebeurt.

Dat doe je door ondertiteling  aan je video toe te voegen. Dit bestand kan een zoekmachine lezen en zo dus begrijpen waar jouw video over gaat. Zo is jouw video goed te indexeren en kan deze hoger in de zoekresultaten komen.

Meer views

Ondertiteling maakt een video ook toegankelijk voor je kijker. Niet alleen is het aardig voor de ruim 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland. Maar ook omdat mensen veel video’s zonder geluid kijken. Een muisstille werkplek of een drukke trein. Ruim 80 procent van de video’s op Facebook wordt zonder geluid bekeken. De kijktijd blijkt dan ook toe te nemen door ondertiteling toe te voegen. De stomme film lijkt terug van weggeweest!

Ondertitelen hoe doe je dat?

Ga je ondertitelen, dan heb je de keuze tussen open captions en closed captions. Bij open caption wordt de ondertiteling tijdens de montage in de video gebrand. Voor social media is closed captions aan te raden. De ondertiteling wordt over het beeld heen gelegd. De kijker heeft zelf de keuze om de ondertiteling aan te zetten.

Maak je video ook toegankelijk in alle talen van de wereld. Meer weten? Neem contact op met onze videomakers.

Deel dit artikel